Σπαγγέτι με λωτούς 5 ψήφοι

Σπαγγέτι με λωτούς
 
 

Υλικά (2-4 μερίδες)


250 γρ. σπαγγέτι, σπαγετίνι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κύβος λαχανικών ή κοτόπουλου
1 κουταλάκι πιπέρι λευκό
1 κουταλάκι αλάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο από το μπλέντερ
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες μαζί με το κρεμμύδι
2 μέτριοι λωτοί, πολύ ώριμοι, μόνο η σάρκα (*), περασμένη από το μπλέντερ
λίγες καυτερές νιφάδες τσίλι ή 1/2 κουταλάκι καγιέν (προαιρ.)
1/4 φλιτζ. γάλα εβαπορέ άπαχο
1/2 φλιτζ. νερό από το βράσιμο του ζυμαρικού
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, φυλάγοντας 1 φλιτζ, από το νερό του.
2. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με τον κύβο λαχανικών και το αλατοπίπερο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε τη σάρκα των λωτών και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι, αν χρησιμοποιούμε, μετά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Στο βαθμό που απαιτείται, για να διατηρηθεί η σάλτσα αρκετά ρευστή, προσθέτουμε ανακατεύοντας από το νερό του ζυμαρικού που φυλάξαμε. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε για λίγο και βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.
3. Αναμιγνύουμε με το ζυμαρικό και σερβίρουμε σε ζεσταμένα πιάτα. Αν τα σερβίρουμε στο τραπέζι σε μεγάλη πιατέλα, αυτή πρέπει να διατηρείται θερμαινόμενη (με ρεσό).
1 αστέρια από 5 επισκέπτες