Σχετικές Συνταγές

Μόλις μαγειρεύτηκαν

Νέες Συνταγές

ΠΟΛΕΝΤΑ - ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟΣ ΧΥΛΟΣ 13 ψήφοι

ΠΟΛΕΝΤΑ - ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟΣ ΧΥΛΟΣ
Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;
 
Πολέντα, δηλαδή χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι, δεν τρώνε μόνο οι Ιταλοί. Κι εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές εκδοχές του χυλού, που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα: κατσαμάκι τον αποκαλούν οι Θεσσαλοί, χαβίτσι οι Πόντιοι, μπγκρντάνι οι Βλάχοι. Το μαγείρεμα του δεν διαφέρει πολύ από τόπο σε τόπο. Συνήθως χοντροκομμένο καλαμπόκι πασπαλίζεται σε νερό που χοχλάζει και σιγο-βράσει για περίπου μισή ώρα, ενώ χρειάζεται συνεχές ανακάτωμα, γιατί "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας. Έπειτα του προσθέτουν βούτυρο, ελαιόλαδο, τυρί ή τρώνε το χυλό γλυκό, με μέλι ή ζάχαρη. Ο χυλός από καλαμπόκι ήταν βασική τροφή πολλών Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, γι' αυτό και η γενιά αυτή μίσησε και ηθελημένα ξέχασε το φαγητό αυτό. 0μως στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου η πουλέντα, όπως την αποκαλούν, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύει τα χειμωνιάτικα κρεατικά.
Οι Ιταλοί μαγειρεύουν την πολέντα στο ρθίολο, ένα κατσαρόλι από χαλκό αγάνωτο, με μακρύ χέρι. Ο καλαμποκένιος χυλός τους πρέπει να γίνει αρκετά πηχτός και χρειάζονται γερά μπράτσα για το παρατεταμένο ανακάτεμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει επινοηθεί και ηλεκτρική κατσαρόλα για πολέντα, με περιστρεφόμενο αναδευτήρα, που ελευθερώνει τα χέρια τη νοικοκυρά. Η πολέντα σερβίρεται με εκατοντάδες τρόπους: παραδοσιακά, μόλις βράσει, την αδειάζουν σε ξύλο ή πιατέλα και από πάνω της βάζουν κρέατα, πουλερικά ή κυνήγι ραγού - μαγειρεμένα με κρασί σε πικάντικη σάλτσα. Αλλά μπορεί να τη βρείτε και απλώς ανακατεμένη με πιπεράτη γκοργκοντζόλα, ή με κάποιο άλλο τυρί, αλλά και με κάθε λογής σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά. Η αγαπημένη μου πολέντα είναι αυτή που παίρνει γεύση από ήμερα και άγρια μανιτάρια τηγανισμένα με σκόρδο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.

Υλικά (2-4 μερίδες) :

2 φλιτζάνια καλαμπόκι για πολέντα (δείτε σημείωση)
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή γάλα
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή Βούτυρο
Μπόλικη σάλτσα από κρέας, κοτόπουλο ή διάφορα τηγανητά μανιτάρια με σκόρδο

Εκτέλεση:

Σε ζωμό ή γάλα που κοχλάζει σε αντικολλητική κατσαρόλα πασπαλίστε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατώνετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για 20-30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ανακατώστε και αμέσως αδειάστε σε βρεγμένη γαβάθα και αφήστε την πολέντα να μείνει 5 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως στη γαβάθα ή αναποδογυρίστε και βάλτε την πολέντα σε πιατέλα, κάντε της βαθούλωμα και βάλτε μέσα τη σάλτσα του φαγητού που θα σερβίρετε μαζί. Γρήγορη πολέντα στα μικροκύματα. Βάλτε 1 φλιτζάνι καλαμποκένιο σιμιγδάλι σε γαβάθα, με αλάτι και 3 φλιτζάνια κρύο ζωμό, ανακατώστε καλά, σκεπαστέ και αφήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων 3 λεπτά. Βγάλτε το μείγμα και ανακατώστε καλά, ξαναβάλτε για 2 λεπτά, ανακατώστε ξανά, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο και τη ρίγανη. Βάλτε για 3 λεπτά ακόμα ξεσκέπαστο το μείγμα στο φούρνο.

Καλαμποκένιος χυλός που θα σερβίρετε, όπως και τον πουρέ πατάτα, μαζί με κοκκινιστό κρέας ή κοτόπουλο, με σοταρισμένα μανιτάρια ή με τσιγαριστά χόρτα και λαχανικά.
3 αστέρια από 13 επισκέπτες

 


Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών

Σχετικές Συνταγές

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τζ 23-09-2014 18:07:11

Απλα τέλειο! Και δεν αρέσει σε πολλούς απο εμάς. Συνδυάζεται με τα παντα! Πχ. γάλα κανέλα και γιαούρτι ενα υγιεινό γεύμα κύριος Βραδινο θα έλεγα,χορταστικό ελαφρύ...δεν το βρίσκεις εύκολα. σε καποια super market.θελει ψάξιμο και καλυτερα να μην ρωτήσεις υπάλληλο γιατι δεν ξέρουν.πολεντα θα γράφει η ετικέτα.βασικα σε καταστήματα με βιολογικά έχουν συνήθως αλλα και πολυ ιςως χρειάζεται λίγη τύχη.

lenia 29-10-2013 22:07:49

einai polu poio nostimo apo ton poure me kreas kai prototupo

Ελευθερία 14-07-2013 21:13:51

Αγόρασα για πρώτη φορά την πολέντα από ένα παραδοιακό παντοπωλείο, και όταν το πήγα σπίτι και το είδε η μητέρα μου μου είπε ότι είναι το κλασσικό καλαμποκάλευρο που το έφτιαχναν στην κατοχή αλλά και αργότερα. Το μαγειρέψαμε λοιπό με τυρί όπως το κάνει η μητέρα μου, αλλά εμένα επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι έβαλα και σταφίδες και από πάνω τυρί τριμμένο, και το έβαλα στο φούρνο, και έγινε πραγματικά υπέροχο κατά ομολογία του συζύγου μου και φίλων μας.Πάντως ευχαριστώ πολύ για τις παραπάνω πληροφορίες.

nia 25-05-2013 22:51:47

exw dokimasei Polenta apo Italida, einai pentanostimo , kai einai simigdali kalampokisio, simera agorasa kai egw apo soupermarket delikatess kai itan kiolas Bio. yparxei an to psaksete tha to brite se kala souper market , isws kai na to brite original italiko. Prepei na grafei polenta kai na exei foto apo kalampoki. kai na einai kitrino.Pio nostimo ginete me boutiro!!!

θεοφιλος 28-11-2012 19:45:40

τυροχαβιτσο φαγητο πολυ γρηγωρο. γενικα οτι εχει σχεση με καλαμποκι αυτοι που κυριος παρασκευαζαν πολλα φαγητα ειναι οι ποντιοι οπως" τυροχαβιτσο,χαβιτσ,τανοφαι,θοαλοχαβιτσο,το σιρτο το χαβιτσ,πουσιντια.Τωρα για το τυροχαβιτσο θελουμε καλαμπουκαλευρο γαις τυρι και ξυγαλι βουτορο.

θεοφιλος 28-11-2012 19:24:57

χαψοτηγανο. φαγητο γρηγωρο υγιεινο και πεντανοστιμο. αλευρ καλαμποκισιο ατζουγιες νερο και αλατι

Στράτος  20-03-2012 18:05:55

Να πω ένα ευχαριστώ σε όσους ασχολήθηκαν να μου απαντήσουν :)

μαρια χριστινα 19-03-2012 18:05:43

Στράτο, επειδή το έψαξα λίγο, μπορείς να βρείς σιμιγδάλι καλαμποκιού, το επονομαζόμενο πολεντα στο site: ebio online store. Ελπίζω να σε βοήθησα.

ΑΝΔΡΕΑΣ 19-03-2012 17:18:46

Kίτρινο σιμιγδάλι δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα χοντρόκοκο αλεύρι που οι έμποροι σε κεντρικες αγορές και σε λαϊκές που το πουλάν χύμα σε σακιά, του έχουν δώσει καταχρηστικά αυτή την ονομασία. Ειναι λάθος. Προκειται όπως ειπα για ενα χοντρόκοκο αλεύρι που ονομάζεται Πολέντα. Το βρίσκουμε στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετς και σε καταστήματα ντελικατέσεν

ΑΝΔΡΕΑΣ 19-03-2012 17:12:26

Σιμιγδάλι καλαμποκιού δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα χοντρόκοκο αλεύρι που οι έμποροι σε κάποιες κεντρικές αγορές το πουλάνε χυμα σε σακιά, χρησιμοποιώντας ακρως καταχρηστικά την ονομασία Σιμιγδάλι καλαμποκιού. Ειναι χοντρόκοκο αλεύρι που ονομάζεται Πολέντα και το βρίσκουμε και στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετς και ντελικατέσεν

maria christina 16-03-2012 10:37:44

Δεν νομίζω να υπάρχει σιμιγδάλι καλαμποκιού, το ακούω πρώτη φορά και δεν το έχω συναντήσει σε καμία συνταγή μέχρι σήμερα. Ή κάποιο λάθος κάνεις ή κάποιο λάθος έχει η συνταγή σου. Μπορείς όμως να το ρωτήσεις σε κάποιον φούρνο της γειτονιάς σου ή σε κάποιο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Αυτοί θα ξέρουν.

Αλεξία 11-03-2012 08:36:37

Μπορείς να βρεις στο ΑΒ στο carfur einai se kitrino sakoylaki

Στράτος  23-10-2011 16:13:40

βέβαια έκανα μια ερώτηση το 2008 .... για ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ρώτησα.... καλαμπακάλευρο βρίσκω οπουδήποτε

Λένα  17-10-2011 03:04:01

Πολύ εύκολα την βρίσκεις ειδικά στην λαική εκεί που πουλάνε όσπρια μπορείς να βρεις και καλαμποκίσιο αλεύρι.

νικολεττα 07-04-2010 21:21:24

ναι το καλαμποκαλευρο ειναι. γνωστο και σαν πολεντα στα ιταλικα.

Aλεξία 31-01-2010 00:27:23

το καλαμποκάλευρο δεν είναι?

bcorfu 09-10-2009 19:46:15

i poulenda ine telia an meta tin prosthiki boutirou freskou to riksete se pireksaki ke aplosete epano fetes turi tsedar i alo kitrino ke psithi sto gkril me aera stous 200 mexri na zarosi to turi. episis ego anti nero bazo zomo apo laxanika

Στράτος 22-07-2008 22:17:58

Που μπορεί κανεις να βρει σιμιγδαλι καλαμποκιου ; δεν μπορεσα να βρω στην αγορα

Πείτε μας τη γνώμη σας, κάντε μια πρόταση ή απλά ρωτήστε! Για κάθε σχόλιο σας θα κερδίσετε και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
Έχετε δοκιμάσει τη συνταγή; 
e-mail 
Σχόλιο 


 

Οι νέες συνταγές στο email σας
 
 
 


Πρόσφατα σχόλια