Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι 3 ψήφοι

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι
 
 

Υλικά (8 μερίδες)

1 κιλό μέτρια καλαμάρια
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
αλάτι,
πιπέρι
χυμός μισού μέτριο λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα πλένετε πολύ καλά. Κόβετε τα κεφάλια, αφαιρείτε τα μάτια και ψιλοκόβετε τα μουστάκια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού.
2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το μισό λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Στην συνέχεια, προσθέτετε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το λεμόνι, τις μισές ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα φλιτζάνι νερό.
3. Αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Συμπληρώνετε με 2 φλιτζάνια νερό, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. Σιγοψήνετε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνετε την γέμιση να κρυώσει.
4. Γεμίζετε τις κουκούλες με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού. Κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην «χυθεί» η και τις βάζετε σε πυρέξ ή ταψί. Προσθέτετε τις υπόλοιπες ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζανιού νερό.
5. Σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα καλαμάρια.
3 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες