Σουφλέ από γραβιέρα και παρμεζάνα 22 ψήφοι

Σουφλέ από γραβιέρα και παρμεζάνα
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

Τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
5 κουταλιές αλεύρι γενικής χρήσης
λίγο πιπέρι καγιέν
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1,5 φλιτζάνι παχύ γάλα
1/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
6 μεγάλοι κρόκοι αβγού
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 1/4 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές (στοιβαγμένες) χοντροτριμμένο τυρί γραβιέρα (περίπου 180 γρ)
1/4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο τυρί γραβιέρα
8 μεγάλα ασπράδια αβγού

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στο κέντρο του και τον προθερμαίνουμε στους 205ο Κελσίου. Αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο ένα πυρέξ των 10 φλιτζ. ή έξι πυρέξ για σουφλέ του 1 1/4 φλιτζάνι το καθένα και ρίχνουμε στο καθένα τυρί παρμεζάνα για να το καλύψουμε (Αν χρησιμοποιούμε πυρέξ του 1 1/4 φλιτζάνι, βάζουμε και τα έξι σκεύη μέσα σε ένα ταψί.)
2. Λιώνουμε βούτυρο σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε αλεύρι, πιπέρι καγιέν και το μοσχοκάρυδο. Μαγειρεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει αλλά χωρίς να σκουρύνει, κτυπώντας το συνεχώς, περίπου για 1 λεπτό. Βαθμιαία ρίχνουμε κτυπώντας το γάλα και μετά το κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο, παχύρρευστο κι αρχίσει να βράζει, περίπου για 2 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά.
3. Προσθέτουμε τους κρόκους αβγού στη σάλτσα και κτυπάμε γρήγορα μέχρι να αναμιχθούν. Διπλώνουμε μέσα 1 1/4 φλιτζάνι γραβιέρα και 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα (τα τυριά δεν χρειάζεται να λιώσουν.)
4. Με το ηλεκτρικό μίξερ, κτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν σφικτά αλλά όχι ξηρά. Διπλώνουμε μέσα 1/4 από τα ασπράδια στη χλιαρή βάση του σουφλέ για να την ελαφρύνουμε. Διπλώνουμε μέσα τα υπόλοιπα ασπράδια. Μεταφέρουμε το μείγμα του σουφλέ στα έτοιμα πιάτα. Ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες 2 κουταλιές γραβιέρας.
5. Βάζουμε το σουφλέ στο φούρνο, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 190ο. Το ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να χρυσίσει και να καθίσει ελαφρά στο κέντρο, περίπου για 40 λεπτά το μεγάλο σουφλέ ή 25 λεπτά τα μικρά. Με γάντια φούρνου, μεταφέρουμε το σουφλέ σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
3 αστέρια από 22 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες