Κρεμά καταλανα 2 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Κρεμά καταλανα
Όπως φανερώνει το όνομά της, είναι Ισπανικής καταγωγής. Πολλοί τη συγχέουν με τη μπριλέ λόγω της καψαλισμένης ζάχαρης στην επιφάνειά της. Ο τρόπος παρασκευής της όμως είναι πολύ διαφορετικός αφού ψήνεται εξ'ολοκλήρου στην κατσαρόλα και εκτός από κρόκους περιέχει και κορν φλάουρ οπότε δένει και γίνεται όπως η πατισσερί, δηλαδλη πιο σφιχτή και ελαστική από τη μπριλέ. Έχει δυνατό άρωμα κανέλας και εσπεριδοειδούς (λεμόνι).
 
 

Υλικά (6 μερίδες)

1 κιλό γάλα
2 ξυλάκια κανέλας
ξύσμα από 1 λεμόνι
7 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
180 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 900 γρ. από το γάλα, τα ξυλάκια κανέλας και το ξύσμα. Βάζουμε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τα 100 ml γάλα που είχαμε αφήσει στην άκρη και ανακατεύουμε ξανα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα της κατσαρόλας, αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και αδειάζουμε το 1/3 από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων ώστε να το ζεστάνουμε. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα πίσω στην εστία της κουζίνας και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα να μην πιάσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν πήξει και αρχίσει να κοχλάζει.
Με μια κουτάλα μοιράζουμε την καυτή κρέμα σε ατομικά πυρίμαχα μπολ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να δροσίσουν. Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη την επιφάνεια και την καίμε με φλόγιστρο ή με τους τρόπους που έγραψα στην κρέμ μπριλέ σοκολάτας. Καθώς καίμε την ζάχαρη, φροντίζουμε να πάει παντού η καραμέλα σχηματίζοντας μια λεπτή σκληρή κρούστα.
Η καστανή ζάχαρη δεν λιώνει πολύ γρήγορα όσο η λευκή, οπότε η κρέμα ζεσταίνεται λίγο παραπάνω από τη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Γι'αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να μπει σε ρηχό πυρίμαχο μπολ όπως η μπριλέ. Είναι πιο γλυκιά και τρώγεται σε μικρότερη ποσότητα. Παρ'όλα αυτά αν δεν θέλουμε καστανή ζάχαρη, χρησιμοποιούμε λευκή κρυσταλλική.
Μπορούμε να την αρωματίσουμε με πολλούς τρόπους αν και η συνταγή θέλει ξύσμα ή φλούδα λεμονιού και κανέλα. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια, μαστίχα, κονιάκ, μέντα, δυόσμο, λουίζα κ.λ.π.
Μοιράζουμε την κρέμα αμέσως σε μπολ μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά, γιατί αν περιμένουμε θα σφίξει πολύ και δεν θα ρέει.
3 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες