Σπανάκι και αγκινάρες γκρατεν 3 ψήφοι

Από Chef Prosperos
Σπανάκι και αγκινάρες γκρατεν
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

1 πράσο καθαρισμένο, περίπου 75 γρ.
50 γρ. βούτυρο συν ένας κόμπος ακόμη
40 γρ. αλεύρι
450 ml γάλα
100 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένο
350 γρ. καρδιές αγκινάρας από βαζάκι με λάδι
μοσχοκάρυδο
3 κ.σ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 χοντρή φέτα λευκό ψωμί

Εκτέλεση

Βάζουμε να βράσει νερό και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C.
Ρίχνουμε το σπανάκι στο νερό που βράζει μέχρι να μαραθεί και μετά το στραγγίζουμε στο τρυπητό.
Καθαρίζουμε το πράσο, το κόβουμε κατά μήκος και μετά το κόβουμε σε λεπτές φέτες σχήματος μισοφέγγαρου.
Λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το πράσο, βάζουμε 1/2 κουταλάκι αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το αλεύρι στο πράσο και μόλις χαθεί, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά καθώς απλώνεται και πήζει και παίρνει βράση. Σιγοβράζουμε σταθερά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά για να μαγειρευτεί το αλεύρι, δοκιμάζουμε για έλεγχο και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, αν χρειάζεται.
Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα. Στύβουμε το νερό από το κρύο σπανάκι, κόβουμε την μπάλα από το πιεσμένο σπανάκι και το ρίχνουμε ανακατεύοντας μέσα στη σάλτσα. Μόλις διασκορπιστεί, ρίχνουμε ανακατεύοντας τη μοτσαρέλα, 1 κουταλάκι παρμεζάνα και τις αγκινάρες.
Αναποδογυρίζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ, κινώντας το για να καθίσει. Σχίζουμε το ψωμί σε τρίμματα, τα αναμιγνύουμε με την παρμεζάνα και τα σκορπίζουμε από πάνω. Βάζουμε κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί από πάνω και να ροδίσει.
2 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες