Παστέλι με σουσάμι (μελεκούνι) 26 ψήφοι

Από ΕΥΤΥΧΙΑ Σ.
Παστέλι με σουσάμι (μελεκούνι)
Μπορείτε να το φτιάχνετε συχνά και να το διατηρείτε στην κατάψυξη. Το μελεκούνι κατατάσσεται σε γλυκιά αμαρτία. Αλλά τέτοιες γλυκές αμαρτίες μπορείτε να τις κάνετε πότε πότε, γιατί μας ανεβάζουν το ηθικό. Προσοχή, όταν λέμε γλυκείες αμαρτίες εννοούμε από ζάχαρη, διαφορετικά, είναι απαγορευμένες και ασυγχώρητες!
 
 

Υλικά

1/2 κιλό σουσάμι
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα
1/2 κιλό μέλι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
λίγο γαρίφαλο και λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη
σπορέλαιο

Εκτέλεση

Με ένα πινέλο λαδώνετε καλά ένα μάρμαρο ή μία ξύλινη επιφάνεια, ένα μαχαίρι, ένα ξύλινο κουτάλι και τ’αφήνετε στην άκρη. Σ’ένα μπολ βάζετε 1/2 κιλό σουσάμι καθαρισμένο και καβουρδισμένο, 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα στο μπλεντεράκι, από 1/2 κουταλάκι κανέλα, γαρίφαλο, λίγο μοσχοκάρυδο, τ’ανακατεύετε και τ’αφήνετε στην άκρη. Βάζετε στη φωτιά, μια βαθιά κατσαρόλα με 1/2 κιλό μέλι και 2 κουταλιές ζάχαρη. Χρησιμοποιείτε βαθιά κατσαρόλα, γιατί το μέλι φουσκώνει.

Μόλις το μέλι αρχίσει να παίρνει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα βάζετε σε 1 φλιτζάνι παγωμένο νερό και ρίχνετε σταγόνες μελιού. Αν το μέλι μείνει αδιάλυτο είναι έτοιμο, αν όχι, συνεχίζετε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζετε. Σβήνετε τη φωτιά, παίρνετε την κατσαρόλα και ρίχνετε με μια κίνηση όλο το σουσάμι. Τ΄ανακατεύετε καλά πάνω στη σβησμένη φωτιά με το λαδωμένο κουτάλι. Με γρήγορες κινήσεις απλώνετε το μελεκούνι πάνω στο λαδωμένο μάρμαρο με το λαδωμένο μαχαίρι. Το σκεπάζετε με πλαστική λαδωμένη μεμβράνη και τ’ανοίγετε σαν φύλλο ζύμης, πάχους ενός εκ. Προσοχή να μην καείτε. Με το λαδωμένο μαχαίρι, το κόβετε πριν κρυώσει, σε στενόμακρες λωρίδες πάχους ενός εκ. οριζόντια και κάθετα. Έτσι σχηματίζονται τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβοι, που τα ξεκολλάτε και τα βάζετε στην άκρη για να κρυώσουν. Αν θέλετε τυλίγετε τα κομμάτια με πλαστική μεμβράνη σαν καραμέλες ή τα βάζετε σε μπολ καλυμμένο με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη ακατάστατα για να μην κολλήσουν.

Όπως βλέπετε το παστέλι είναι λίγο δύσκολο για να το φτιάξετε. Η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη. Στη Ρόδο το φτιάχνουμε και το κερνάμε στους αρραβώνες και την ημέρα που στρώνουμε τα νυφικά κρεβάτια.
3 αστέρια από 26 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες