Γαρίδες σετσουάν με καυτερή σάλτσα 1 ψήφοι

Γαρίδες σετσουάν με καυτερή σάλτσα
Το μυστικό συστατικό στις γαρίδες Σετσουάν είναι η καυτερή σος φασολιών (Toban Djan).
 
 

Υλικά

1/4 κουταλάκι αλάτι
ασπράδι από 1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά κορνφλάουρ
500 γρ. ωμές γαρίδες καθαρισμένες αλλά με τις ουρές, αν θέλουμε
1 φρέσκο κρεμμυδάκι τεμαχισμένο
1,5 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ τεμαχισμένο
1,5 κουταλάκι σκόρδο τεμαχισμένο
1 κουταλιά καυτερή σος φασολιών (hot bean sauce)*
2 κουταλιές κέτσαπ
3 κουταλιές ζωμός κοτόπουλου
1,5 κουταλιά κινέζικο ρυζόκρασο ή ξηρό σέρι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη ή κατά τη γεύση
2,5 φλιτζ. φυστικέλαιο ή φυτικό λάδι

Εκτέλεση

1. Αν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, τις αποψύχουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
2. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το ασπράδι και το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν καλά. Σκεπάζουμε και παγώνουμε για 30 λεπτά.
3. Σε ένα μικρό μπολ, αναμιγνύουμε την καυτερή σος φασολιών και το κέτσαπ. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, αναμιγνύουμε τον ζωμό κοτόπουλου, το ρυζόκρασο και τη ζάχαρη.
4. Ζεσταίνουμε το λάδι στο γουόκ σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει (περίπου 150οC), βγάζουμε το γουόκ από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας τις γαρίδες. Τις μαγειρεύουμε σύντομα μέχρι μόλις να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας ή στο τρυπητό.
5. Αφαιρούμε εκτός από 1 κουταλιά το λάδι από το γουόκ ή καθαρίζουμε το γουόκ και ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ψιλοτηγανίζουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να ευωδιάζουν, και μετά προσθέτουμε την καυτερή σος φασολιών και το κέτσαπ. Ανακατεύουμε σύντομα, μετά δίνουμε ένα γρήγορο ξαναανακάτεμα στο μίγμα ζωμού κοτόπουλου και ζάχαρης και το προσθέτουμε στο σκεύος. Αφήνουμε να βράσει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά επαναφέρουμε τις γαρίδες, ανακατεύοντας σύντομα για να αναμιχθούν στη σάλτσα.
6. Σερβίρουμςε πάνω σε καυτό ρύζι.

* H καυτερή σος φασολιών (Toban Djan) είναι μια πάστα προερχόμενη από ζύμωση καυτερών τσίλι με κουκιά ή φασόλια φάβας. Στα ασιατικά παντοπωλεία υπάρχουν πολλά είδη, όπως η γνωστή Chili Bean Sauce της Εταιρείας Lee Kum Kee.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες