Σπιτικη λαγάνα 7 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Σπιτικη λαγάνα
Το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας.
 
 

Υλικά

600 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 ml (περίπου) χλιαρό νερό
1,5 κ.γ. ζάχαρη
1,5 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
σουσάμι

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε σε μια λεκανίτσα τη μαγιά μας με 150 ml χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και 100 γραμμάρια αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε κοντά σε θερμό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Εγώ το άφησα περίπου 45 λεπτά.
Στη συνέχεια θα προσθέσετε περίπου 500 γραμμάρια αλεύρι και περίπου 350ml χλιαρό νερό και θα αρχίσετε το ζύμωμα. Ουσιαστικά χρειάζεστε μια ζύμη που δε κολλάει και μπορείτε να την ανοίξετε με τον πλάστη.
Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα, θα χωρίσετε τη ζύμη σας σε 4 μπάλες που θα τις ανοίξετε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο στο σχήμα της λαγάνας.
Μετά θα αρχίσετε να πιέζετε με τα δάχτυλα σας το φύλλο σε διάφορα σημεία ώστε να γίνουν τα γνωστά βαθουλώματα της λαγάνας. Στη συνέχεια με ένα πινέλο θα αλείψετε χλιαρό νερό στην επιφάνεια και θα πασπαλίσετε το σουσάμι. Το νερό βοηθάει το σουσάμι να κολλήσει στο ζυμάρι μας.
Θα αφήσετε τις λαγάνες να φουσκώσουν μια ωρίτσα και στη συνέχεια θα τις φουρνίσετε μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα (μη τις αφήσετε πολύ ώρα και καούν). Πριν τις βάλετε στο φούρνο καλό είναι να τις τρυπήσετε σε μερικά σημεία με ένα πηρούνι.

Τα υλικά της συνταγής φτιάχνουν 4 λαγάνες.
3 αστέρια από 7 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες