Χανιώτικη μπουγάτσα 5 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Χανιώτικη μπουγάτσα
Αν και οι σεφ επιμένουν να μας λανσάρουν γκουρμεδιάρικα πιάτα, εγώ επιμένω και στην παραδοσιακή κουζίνα και αυτή τη φορά Κρητική κουζίνα. Για να δώσω τη συνταγή της υπέροχης και απλής αυτής μπουγάτσας, πρέπει πρώτα να κάνω μια αναφορά στη <<Στάκα>>.
Το πρόβειο γάλα, ειδικά όταν μείνει μερικές ώρες, δημιουργεί πάνω στην επιφάνεια μια κρούστα (τσίπα) που περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών του γάλακτος. Οι βοσκοί για να φτιάξουν την τσίπα από το γάλα της ημέρας, τη βάζουν σε ένα βάζο με λίγο αλάτι και τη φυλάνε στο ψυγείο για να μη ξινίσει. Όταν μαζέψουν αρκετή τη βάζουν σε ένα τσικάλι, προσθέτουν αλεύρι και λίγο αλάτι και την αφήνουν σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να βγει το βούτυρο στην επιφάνεια.
Μαζεύουν αυτό το... Στακοβούτυρο σε ένα βάζο και αυτό που μένει στο τσουκάλι είναι η στάκα που σερβίρεται στις ταβέρνες. Το στακοβούτυρο που αφαιρείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιλάφι αλλά και σε άλλες συνταγές.
 
 

Υλικά

500 γρ. μυζήθρα
100 γρ. στάκα
2 ποτήρια γάλα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας (το πιο λεπτό που υπάρχει)
ελαιόλαδο ή βούτυρο πρόβειο λιωμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μυζήθρα, τη στάκα και το γάλα και ανακατεύουμε να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας ή βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Απλώνουμε το μείγμα των τυριών και το διπλώνουμε μαζί με τα φύλλα σε σχήμα παραλληλόγραμμου. Από πάνω απλώνουμε άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς ή βουτυρώνοντάς τα και κατόπιν τα φέρνουμε τούμπα όλα μαζί και τα ξαναδιπλώνουμε σε σχήμα παραλληλόγραμμου. Ξαναλαδώνουμε και ψήνουμε για 30' στους 200 βαθμούς.
2 αστέρια από 5 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες