Ταϊλανδέζικο ρύζι καρύδας 43 ψήφοι

Ταϊλανδέζικο ρύζι καρύδας
Το ρύζι καρύδας είναι θαυμάσιο συνοδευτικό σε πολλά ταϊλανδέζικα πιάτα, όπως με ψάρια και κάρυ. Η εύκολη και γρήγορη αυτή συνταγή βολεύει όσους θέλουν να παραθέσουν ένα εξαιρετικό πιάτο, χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα.
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

2 φλιτζ. ταϊλανδέζικο λευκό ρύζι γιασεμιού
2 φλιτζ. γάλα καρύδας
1 3/4 φλιτζ. νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι λάδι καρύδας ή άλλο φυτικό λάδι
1 κουταλάκι ζάχαρη, λευκή ή σκούρα (προαιρ.)
1/2 κουταλάκι γευστικό καρύδας (προαιρ.)
1-2 κουταλιές τριμμένη καρύδα καβουρδισμένη για γαρνίρισμα (προαιρ.)

Εκτέλεση

1. Λαδώνουμε τον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με σφιχτό σκέπασμα.
2. Βάζουμε το ρύζι, το γάλα καρύδας, το νερό και το αλάτι στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά.
3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γευστικό, αν χρησιμοποιούμε. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε που και που, μέχρι το γάλα καρύδας και το νερό να πάρουν ελαφριά βράση (το ανακάτεμα εμποδίζει το ρύζι να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και να καεί).
4. Μόλις το γάλα καρύδας και το νερό αρχίσουν να κοχλάζουν ελαφρά, σταματάμε να ανακατεύουμε και κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό. Βάζουμε το σκέπασμα της κατσαρόλας μισάνοιχτο, αφήνοντας λίγο ατμό να φεύγει.
5. Μαγειρεύουμε έτσι για 15-20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο ή σχεδόν όλο το γάλα καρύδας και το νερό.
6. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στη θέση της. Βάζουμε το σκέπασμα της κατσαρόλας σφιχτά και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά ή μέχρι να είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Το ρύζι θα έχει «ατμίσει» και πάρει μια ωραία, ελαφρά κολλητική υφή. Σημ.: Το ρύζι μπορεί με τον τρόπο αυτό να μείνει ζεστό για μέχρι 1 ώρα.
7. Για να σερβίρουμε, βγάζουμε το σκέπασμα της κατσαρόλας και αναδεύουμε με ένα πιρούνι ή ξυλάκια για να γίνει αφράτο. Σερβίρουμε κατ? ευθείαν από την κατσαρόλα ή βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, σερβιρίσματος. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με την καβουρδισμένη καρύδα.

Για το καβούρδισμα της καρύδας: Βάζουμε την τριμμένη καρύδα σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε εν ξηρώ μέχρι να χρυσίσει και να σκουρήνει.

Σημ.: Η συνταγή αποδίδει καλά με ταϊλανδέζικο λευκό ρύζι γιασεμιού. Άλλα είδη ρυζιού μπορεί να μην μπορούν να πάρουν τη γεύση του γάλακτος της καρύδας.
3 αστέρια από 43 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες