Γιαλαντζί μαντι 4 ψήφοι

Από ΦΑΤΙΧ
Γιαλαντζί μαντι
Το μαντί είναι ένα φαγητό των Τούρκων της Κεντρικής Ασίας. Οι νομάδες Τούρκοι που ήρθαν στην Μικρά Ασία κατά την δυναστεία του Ταμερλάνου, έφεραν μαζί τους κατεψυγμένα ή αποξηραμένα Μαντί καθώς και την συνταγή. Σήμερα στην Τουρκία είναι γνωστό και ως Tatar. Η συνταγή που γράφω είναι για τα γιαλαντζί, δηλαδή τα ψεύτικα μαντί και είναι νηστίσιμη διότι είμαι βίγκαν και πλησιάζει και η Σαρακοστή. :)
 
 

Υλικά (6-8 μερίδες)

ζυμαρικά τύπου κοχύλια ή νιόκι
κιμάς και σάλτσα σόγιας
κρεμμύδι
κωμός λαχανικών βιολογικός
μαργαρίνη βιολογική (χωρίς ζωικά συστατικά)
γιαούρτι σόγιας φυσική γεύση (από green farm)
πούλ μπιμπέρ (ή μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι τριμ.)
σκόρδο
αλάτι - πιπέρι
κονσέρβα ντοματάκια
ελαιόλαδο
δυόσμο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε καυτό νερό τον κιμά σόγιας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει πλήρως. Σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με λίγη σάλτσα σόγιας. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι-πιπέρι, το πουλ μπιμπέρ και λίγο σκόρδο (και κύμινο ή άλλα μπαχαρικά αν θέλουμε). Αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
Βράζουμε τα ζυμαρικά στο ζωμό. Παίρνουμε 3-4 κουταλιές από το ζωμό και τις βάζουμε στα πιάτα που θα σερβίρουμε τα μαντί. Όταν βράσουν τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε. Τα σερβίρουμε στα πιάτα και βάζουμε την σάλτσα του κιμά σόγιας από πάνω. Παίρνουμε ένα μικρό κεσεδάκι του γιαουρτιού σόγιας και το διαλύουμε με λίγο νερό μέχρι να γίνει νερουλό. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το γιαούρτι από πάνω. Λιώνουμε σε ένα τηγανάκι την μαργαρίνη. Περιχύνουμε τα μαντί με την μαργαρίνη και βάζουμε από πάνω κι άλλο πουλ μπιπέρ και δυόσμο και σερβίρουμε.
Αφιέτ Ολσούν (Καλή Όρεξη!)
4 αστέρια από 4 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες