Κοτόπουλο ρετσινάτο με μανιτάρια και χυλοπίτες της γιαγιάς 2 ψήφοι

Από ΝΑΤΑΛΙΑ Δ.
Κοτόπουλο ρετσινάτο με μανιτάρια και χυλοπίτες της γιαγιάς
 
 

Υλικά (4)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι χωρίς δέρμα με ή χωρίς το κόκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 συσκευασία μανιτάρια, 15 - 20 μανιτάρια κομμένα στην μέση (αν είναι μεγάλα στα τέσσερα)
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα
2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας κοφτή εστραγκόν ή θυμάρι ή μείγμα μυρωδικών
1 ποτήρι ζωμό κοτόπουλο
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 πακέτο παραδοσιακές χυλοπίτες

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα (αν θα τελειώσουμε το φαγητό στον φούρνο καλό είναι να διαλέξουμε μια κατσαρόλα που να μπαίνει και στο μάτι και στον φούρνο, εναλλακτικά μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι αργότερα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πιάσει κρούστα από την μία πλευρά και μετά το γυρίζουμε από την άλλη. Όταν τα κομμάτια του κοτόπουλου κάνουν κρούστα θα μπορούμε εύκολα να τα γυρίσουμε, δεν θα κολλάνε πολύ στον πάτο. Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι το φέρνουμε μερικές βόλτες και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγο ώστε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Έπειτα, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Μόλις μαλακώσουν λιγάκι πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 -2 λεπτά, να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι και να δημιουργηθεί ένας όχι πολύ παχύρευστος χυλός. Σβήνουμε με τη ρετσίνα και ανακατεύουμε με μία πλακέ κουτάλα για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το εστραγκόν. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο ζωμό, ώσπου το υγρό να φτάσει περίπου στο ύψος των υλικών αλλά να μην τα σκεπάσει για να μπορέσει να απορροφηθεί. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στο μάτι για 15 λεπτά. Αργότερα συνεχίζουμε το βράσιμο με ανοιχτό το καπάκι για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ή σάλτσα του φαγητού. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε την μουστάρδα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ρίχνουμε ματιές και ανακατεύουμε για να μη μας κολλήσει.
Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες και όταν είναι έτοιμες είτε τις σερβίρουμε με την σάλτσα, είτε τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και στην συνέχεια σερβίρουμε.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες