Παραδοσιακή μαγειρίτσα του βοσκού 16 ψήφοι

Από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Παραδοσιακή μαγειρίτσα του βοσκού
Μια πολύ δύσκολη συνταγή αλλά πεντανόστιμη.
 
 

Υλικά (6 μερίδες)

1 κιλό αντεράκια
4 πατσές αρνίσιες
4 ποδαράκια αρνίσια
2 μεγάλα μαρούλια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1/2 ματσάκι μάραθο
1 φλ. ελαιόλαδο
3 αυγά για το αυγολέμονο
2 μεγάλα λεμόνια
1 βελόνα πλεξίματος από την γιαγιά
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε πλένουμε τ΄αντεράκια όπως είναι και μετά είναι το δύσκολο. Παίρνουμε την βελόνα και στερεώνουμε την άκρη από ένα αντεράκι και σπρώχνοντάς το μέσα στην βελόνα καταφέρνουμε να το γυρίσουμε από την άλλη μεριά. Το ίδιο κάνουμε σε όλα τ΄αντεράκια, αν είναι κανένα πολύ μακρύ το κόβουμε. Τα πλένουμε καλά. Μην τα βάλετε όπως είναι γιατί μέσα έχουν γάλα.

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεματάμε νερό, βάζουμε μέσα τις πατσές για 2 λεπτά, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε και τ΄άντερα να ζεματιστούν και αυτά, χύνουμε το νερό και βάζουμε άλλο να βράζει. Καθαρίζουμε αν χρειάζεται τις πατσές, συνήθως είναι καθαρισμένες, κόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας σε μικρά κομματάκια 2 έως 3 τετραγωνικά εκατοστά και τα βάζουμε να βράσουν συνήθως 2-3 ώρες, πρέπει να καρφώνονται άνετα με πιρούνι. Βγάζουμε τις πατσές και ρίχνουμε τ΄ αντεράκια στην κατσαρόλα μας αφού προηγουμένως τα έχουμε κόψει σε μήκος περίπου 3 εκατοστών. Όταν είναι έτοιμα και τα αντεράκια ρίχνουμε μέσα και τα ποδαράκια που πρέπει να διαλυθούν τελείως. Με ένα τρυπητό πρέπει να βγάλουμε τα κόκαλα. Εννοείται ότι έχουμε προσθέσει 5-6 φορές νερό στην κατσαρόλα μας .

Πάμε τώρα στα λαχανικά, παίρνουμε μια καινούργια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μόνο το άσπρο μέρος σε ένα με ενάμισι φλυτζάνι λάδι. Προσθέτουμε τ΄αντεράκια και τον πατσά στην νέα μας κατσαρόλα και τέλος τον ζωμό. Ψιλοκόβουμε τον μάραθο ΟΧΙ άνηθο και προσθέτουμε τα μαρούλια και το πράσινο μέρος τον κρεμμυδιών μας αφού τα έχουμε πλύνει και χονδροκόψει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελέγχουμε το ζουμάκι ώστε να είναι σούπα, όχι πολύ αραιή. Βγάζουμε το φαγητό μας από την φωτιά και πάμε στην Ανάσταση.

Γυρίζοντάς με το Θείο Φώς και πιο ήρεμοι μπορούμε να αυγοκόψουμε την μαγειρίτσα μας. Στύβουμε τα λεμόνια και χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεταλλικό μπολ προσθέτοντας το λεμόνι (αν το φαγητό μας έχει κρυώσει το ζεσταίνουμε) παίρνουμε μια κουτάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά ζουμί μέσα στο αυγολέμονο. Όταν ζεσταθεί καλά το ρίχνομε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Πολύ δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
1 αστέρια από 16 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες