Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κέικ αστέρι 7 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κέικ αστέρι
Είναι ένα εύκολο κέικ που θα στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Κέικ σοκολάτας με γλάσο σοκολάτας.
 
 

Υλικά

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλ. γάλα
500 γρ. φαρίνα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. κακάο

Για το γλάσο:
50 γρ. βιτάμ
4 κ.σ. κακάο
8 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του)
1/3 φλ. γάλα νουνού (συμπυκνωμένο, όχι αραιωμένο)

Εκτέλεση

Για το κέικ:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά, να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα με την κρέμα γάλακτος και αφού το απορροφήσει ρίχνουμε τμηματικά τα αυγά. Αφού απορροφηθούν κι αυτά προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και την κανέλα. Έπειτα χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε τη φαρίνα. Αφού γίνει το μείγμα ρίχνουμε και το κακάο. Χτυπάμε άλλο 1 λεπτό και σταματάμε το χτύπημα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα σε σχήμα αστέρι και αδειάζουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αν πάρει γρήγορα χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα επάνω για να φεύγουν οι υδρατμοί.

Για το γλάσο:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέσα ανακατεύοντας συνέχεια. Αν το μείγμα βγει λίγο σφιχτό προσθέτουμε λίγο γάλα νουνού. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε να κρυώσει ελαφρώς, να μην καίει και περιχύνουμε το κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει και είναι ένα στολίδι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.
4 αστέρια από 7 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες