Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι 7 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
 
 

Υλικά (2 - 2 1/2 βάζα του κιλού)

4 πορτοκάλια χοντρόφλουδα χωρίς κουκούτσια (Μέρλιν)
1 1/4 κιλού ζάχαρη
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
3 βανίλιες

Εκτέλεση

Ξύνετε στον τρίφτη τα πορτοκάλια, τα πλένετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 1 1/2 ώρα). Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κρύο νερό για 8 ώρες αλλάζοντας το νερό κάθε 2 ώρες. Παίρνετε τότε ένα ένα πορτοκάλι και το κόβετε στα 4 και κάθε τέταρτο στην μέση.
Στρώνετε τα πορτοκάλια σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με λίγη από την ζάχαρη. Τα αφήνετε έτσι όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το υγρό που άφησαν τα πορτοκάλια σε κατσαρόλα, ανακατεύετε να διαλυθεί και βράζετε σε σιγανή φωτιά να γίνει πυκνό σιρόπι. Κατεβάζετε από την φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε μέσα τα πορτοκάλια.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά και ξαναβράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι (τα πορτοκάλια βγάζουν αρκετό ζουμί). Ξαφρίζετε και λίγο πριν κατεβάσετε το γλυκό από την φωτιά ρίχνετε το χυμό λεμονιού και αφήνετε να πάρει 1 με 2 βράσεις. Κατεβάζετε, ρίχνετε την βανίλια, ανακατεύετε ελαφρά και βάζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
3 αστέρια από 7 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες