Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) 16 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto)
Αmaro (πικρό) και Amore (Αγάπη)δυο λέξεις που αφορούν το κλασσικό ιταλικό λικέρ Amaretto. Γλυκόπικρο και μυρωδάτο σαν την αγάπη. Μια Αναγεννησιακή ιστορία αγάπης γέννησε το υπέροχο αυτό ποτό. Στη μικρή κωμόπολη του Σαρόνο στην Ιταλία, το έτος 1525,ο μαθητής του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μπερναντίνο Λουίνι, φτάνει για να αγιογραφήσει την εκκλησία. Ζητάει ένα μοντέλο για να ζωγραφίσει την Παναγία (μοντέλο για την Παναγία...τι άλλο θα ακούσει κανείς...) και το βρίσκει στο πρόσωπο της νεαρής χήρας ιδιοκτήτριας του πανδοχείου που διαμένει. Μοντέλο και ζωγράφος λοιπόν ζουν μια υπέροχη ιστορία πάθους που τελειώνει με την αναχώρηση του Μπερναντίνο. Τότε η όμορφη χήρα έφτιαξε ένα ποτό που η γεύση του να συμβολίζει τη φλόγα αλλά και την πίκρα της ανεκπλήρωτης αγάπης. Αυτό λοιπόν είναι το Αmaretto. Αλκοόλ, αμύγδαλα, βερίκοκα, καραμελωμένη ζάχαρη.
 
 

Υλικά

300 γρ. αμύγδαλα λευκά
150 γρ. ξερά βερύκοκα
500 ml οινόπνευμα ποτοποιίας ή Βότκα βανίλιας
200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
150 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
500 ml. νερό.
4 κουκούτσια από φρέσκο βερύκοκο (αν είναι η εποχή του).

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα βερύκοκα όσο πιο λεπτά μπορούμε (με μαχαίρι σε ξύλο κοπής, όχι στο μπλέντερ γιατί αν πολτοποιηθούν θα χάσουν το άρωμα τους). Τα βάζουμε σε μια μεγάλη γυάλα που να κλείνει, προσθέτουμε τα κουκούτσια και το αλκοόλ, κλείνουμε αεροστεγώς και αφήνουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος για 1 μήνα. Κατά διαστήματα ανακινούμε τη γυάλα.
Όταν περάσουν οι μέρες βράζουμε τις ζάχαρες με το νερό και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Ανοίγουμε το μπουκάλι και σουρώνουμε το υγρό από ψιλό σουρωτήρι. Σουρώνουμε και δεύτερη φορά, βάζοντας στο σουρωτήρι ένα κομμάτι τουλπάνι, έτσι ώστε να πάρουμε ένα καθαρό εκχύλισμα.
Ανακατεύουμε το κρύο σιρόπι με το εκχύλισμα και μεταφέρουμε το μείγμα σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Το αφήνουμε να ωριμάσει σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και το ανοίγουμε ύστερα από 3 μήνες.
2 αστέρια από 16 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες