Φετουτσίνια με σάλτσα Βερακρούς από λυθρίνι 4 ψήφοι

Φετουτσίνια με σάλτσα Βερακρούς από λυθρίνι
Η Σάλσα Βέρακρουζ, κλασικό μεξικάνικο πιάτο, χρησιμοποιείται παραδοσιακά με λιθρίνι και ασφαλώς προέρχεται από την ομώνυμη πόλη. Χυμός γλυκολέμονου, τομάτες, κρεμμύδια, τσίλι και φρέσκο κόλιαντρο είναι πράγματα που περιμένετε να βρείτε σε ένα μεξικάνικο πιάτο. Όμως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η κάπαρη αντικατοπτρίζουν την ισπανική επίδραση στα ντόπια συστατικά. Οι Ισπανοί έφεραν επίσης το γλυκολέμονο και το κόλιαντρο στο Μεξικό, αυτά όμως ενσωματώθηκαν τόσο καλά στη μεξικάνικη κουζίνα, που η προέλευσή τους έχει πια ξεχαστεί. να σημειωθεί ότι μια καυτή και νερουλή σάλτσα, όπως αυτή, με τη θερμότητα και τη λεπτόρρευστη υφή της, κάνει το ζυμαρικό να εξακολουθεί να βράζει για αρκετά λεπτά. Για το λόγο αυτό, αφήνουμε το ζυμαρικό υποβρασμένο κάπως. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου για φρέσκο ζυμαρικό, που βράζει σε πολύ λίγο χρόνο.
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

500 γρ φετουτσίνια με λεμόνι και κόλιαντρο
4 κουταλάκια ελαιόλαδο
500 γρ. φιλέτα από λυθρίνι κομμένο σε κομμάτια των 2,5 εκ.
2 κουταλιές φύλλα φρέσκου κόλιαντρου ψιλοκομμένα
κλαράκια από φρέσκο κόλιαντρο για γαρνίρισμα
2 γλυκολέμονα κομμένα σε φέτες για γαρνίρισμα
1/3 φλιτζ χυμός γλυκολέμονου
3 φλιτζ τομάτες κομμένες σε κύβους
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1-2 πράσινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
12 ελιές πράσινες γεμιστές κομμένες σε φέτες
2 κουταλιά κάπαρη ξεπλυμένη

Εκτέλεση

1. Χύνουμε το χυμό γλυκολέμονου σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις τομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
2. Βγάζουμε το σκέπασμα και προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ελιές και την κάπαρη. Σιγοβράζουμε χωρίς σκέπασμα για 3 ακόμη λεπτά και μετά ρίχνουμε ανακατεύοντας το ελαιόλαδο.
3. Προσθέτουμε το ψάρι στη σάλτσα και ποσάρουμε απαλά για περίπου 5 λεπτά. Μόλις το ψάρι γίνει, ρίχνουμε ανακατεύοντας το ψιλοκομμένο κόλιαντρο στη σάλτσα.
4. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό (Βλ. σημ. παρακάτω).
5. Ρίχνουμε κουταλιές από σάλσα πάνω στο ζυμαρικό, γαρνίρουμε με κλαράκια κόλιαντρου και φέτες γλυκολέμονου και σερβίρουμε αμέσως. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στήθος κοτόπουλου αντί για λυθρίνι. Η Σάλσα Βέρακρουζ είναι έξοχη με λαχανικά στη σχάρα ή στον ατμό, όπως κολοκυθάκια ή φασολάκια φρέσκα.
3 αστέρια από 4 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες