Βακαλάος με σως μορνε 6 ψήφοι

Βακαλάος με σως μορνε
 
 

Υλικά (2 μερίδες)


60 γρ μανιτάρια
30 γρ. βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
χυμός από 1/2 λεμόνι
250 γρ. ψάρι λευκό της αρεσκείας μας (βακαλάος, σφυρίδα κλπ.) βρασμένο
2 μέτριες πατάτες συν βούτυρο και γάλα για πουρέ
2 κουταλιές τρίμματα ψωμιού
2 κελύφη πίνας
Για τη σος:
20 γρ. βούτυρο
15 γρ. αλεύρι
120 ml γάλα
20 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένο

Εκτέλεση

1. Βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην άκρη.
2. Φτιάχνουμε τη σως αναμιγνύοντας το αλεύρι με το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά και μετά ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγο-λίγο το γάλα. Το φέρνουμε προσεκτικά να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε αλάτι και ρίχνουμε ανακατεύοντας το τυρί.
3. Κόβουμε φέτες τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζουμε και βάζουμε λίγο χυμό λεμονιού.
4. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα σάκο πίεσης ή απλά με το πιρούνι φτιάχνουμε ένα "χείλος" γύρω-γύρω στα δυο κελύφη πίνας.
5. Καθαρίζουμε το ψάρι τελείως από δέρμα και κόκαλα, και το τρίβουμε. Το μοιράζουμε στα δυο κελύφη.
6. Αναμιγνύουμε τα μανιτάρια με τη σος Μορνέ και χύνουμε το μίγμα πάνω στο ψάρι σε κάθε κέλυφος.
7. Βάζουμε τα κελύφη σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε 200oC. Τα βγάζουμε από το φούρνο τα πασπαλίζουμε με τα τρίμματα ψωμιού και τα επαναφέρουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι οι πατάτα και τα τρίμματα να σκουρύνουν και το ψάρι με τη σος να κοχλάσει.
2 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες