Βελούδινη μους σολομού 2 ψήφοι

Από ΑΝΤΡΙΑΝΟΣ
Βελούδινη μους σολομού
 
 

Υλικά (4)

1,5 φλιτζ. καπνιστός σολομός
1 φαγκαλάκι ζελατίνη
½ φλιτζ. κρύο νερό
? φλιτζ. μαγιονέζα
1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
ελάχιστος χυμός λεμονιού
αλάτι και άσπρο πιπέρι
λίγο πιπέρι καγιέν
1 καυτερή πιπεριά για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Ρίχνουμε το νερό σε ένα φλι¬τζάνι και διαλύουμε εκεί τη ζε¬λατίνη, τοποθετώντας το πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Στη συνέχεια, τη ρί¬χνουμε στο μπλέντερ μαζί με το σο¬λομό, τη μαγιονέζα και την κρέμα γάλακτος και δουλεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να ετοιμάσουμε λείο μίγμα.
2
. Νοστιμίζουμε με αλάτι και τα δύο πιπέρια και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Ανακα-τεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μους σε μπολ ή μικρή φόρμα για κέικ και τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει και να «σταθεί».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

-Με κουπ πατ διάφορων σχημάτων κόβουμε φέτες ψωμιού από διάφορα είδη. όπως ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή τον τοστ. Απλώνουμε επάνω στις βάσεις αυτές κουταλιές από τη μους σολομού και διακοσμούμε με ελάχιστο τριμμένο ξερό κρεμμύδι και κάππαρη.
-Ετοιμάζουμε ζύμη για πίτσα, την ανοίγουμε με τον πλάστη και την κό¬βουμε σε στρογγυλά σχήματα με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή κουπ πατ. Τηγανίζουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι. Τοποθετούμε επάνω τους πολύ λεπτοκομμένες και τυλιγμένες σε ρολό φέτες αγγουριού και από πάνω απλώνουμε μία κουταλιά μους σολομού. Διακοσμούμε με μικρο¬σκοπικά κομμάτια λεμονιού.
-Κόβουμε μπλίνις σε λεπτές φετούλες, απλώνουμε επάνω τους το μους σολομού και διακοσμούμε με μικρές, λεπτές λωρίδες από φλούδα λεμονι¬ού και κλαράκια άνηθο. Συνοδεύ¬ουμε με βότκα. (Τα μπλίνις ? όπως είναι ο πληθυντι¬κός τους στη ρωσική γλώσσα- είναι παραδοσιακά ψωμάκια από τη Ρω¬σία, φυσικά, ζυμωμένα με αλεύρι ολικής αλέσεως και ελαφρά «λασπώδη» υφή. Συνήθως περιέχουν σπό¬ρους και είναι τα ιδανικά συνοδευτι¬κά για χαβιάρι, αυγοτάραχο και σολομό.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Ψήνουμε στο φούρ¬νο, βράζουμε ή περνάμε από τον ατμό 700 γρ. γλυκοπατάτες και τις λιώνου¬με με το μίξερ. Προσθέτουμε ανάλο¬γο βούτυρο, 1 φλιτζάνι χτυπημένη κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού και 1 πρέ¬ζα τριμμένη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε σε φόρμα για κέικ και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Διακοσμούμε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβί¬ρουμε συνοδεύοντας ψητό κοτόπου¬λο ή κρέας.

0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες