Κανταΐφι special 58 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Κανταΐφι special
H συνταγή είναι από ένα γυναικείο μοναστήρι στη Λιβαδειά. Είναι το πιο νόστιμο και πρωτότυπο κανταΐφι που έχω φάει. Συμπέρασμα; Οι μοναχές μας έστειλαν αδιάβαστους. Δοκιμάστε την. Είναι υπέροχη! Από την Ηγουμένη έμαθα ότι η λέξη κανταΐφι, προέρχεται από την Βυζαντινή λέξη «Καταϊφαντος».
 
 

Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
250 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
ανθόνερο

Γέμιση:
300 γρ. χοντροκοπανισμένα καρύδια
300 γρ. χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα
100 γρ. χοντροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης
125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1/2 κ.γ. κανέλα
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο

Μαρέγκα για τη γέμιση:
4 ασπράδια αυγών
125 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
375 γρ. νερό
10 γρ. γλυκόζη
χυμό 1/2 λεμονιού
φλούδες 1/2 πορτοκαλιού.
1/2 κλωναράκι βανίλια (σχισμένο κατά μήκος)
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Κάνουμε τη μαρέγκα σε μέτρια ταχύτητα και την προσθέτουμε κι αυτήν. Τα ανακατεύουμε όλα και αφήνουμε στην άκρη.
Ξένουμε το φύλλο και κόβουμε τούφες. Τις βάζουμε γέμιση και τα τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40' μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Κάνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το μέλι). Βράζουμε το σιρόπι για 3' και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν έχουμε γραδόμετρο το ελέγχουμε να είναι στα 27 γράδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν σταματήσει ο βρασμός ρίχνουμε το μέλι.
Αφήνουμε 2 λεπτά να ηρεμήσει και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι το κρύο κανταΐφι.
3 αστέρια από 58 επισκέπτες

Σχετικές Συνταγές

Ανήκει στις κατηγορίες