Μακαρονάδα του νονού 3 ψήφοι

Μακαρονάδα του νονού
 
 

Υλικά (8 μερίδες)


2 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
2 μέτρια κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
3 κονσέρβες των 400 γρ. ντοματάκια
1 ολόκληρο ματσάκι βασιλικός φρέσκος
1 πρέζα καυτερές νιφάδες πιπεριού
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
1 κιλό σπαγγέτι, λιγκουίνια ή μπουκατίνια
τυρί παρμεζάνο-ρετζιάνο φρεσκοτριμμένο για το σερβίρισμα (προαιρ.)

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μια βαριά κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-10 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν και να αρχίσουν μόλις να ροδίζουν.
2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβουμε τις ντομάτες μέσα στις κονσέρβες τους. Στραγγίζουμε το χυμό και τον φυλάμε.
3. Προσθέτουμε τις ντομάτες στην κατσαρόλα μαζί με 12 φύλλα βασιλικού χοντροκομμένα. Βάζουμε αλάτι και νιφάδες κοκκινοπίπερου κατά τη γεύση. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι να γίνει μέτρια πηχτή. Προσθέτουμε από το χυμό ντομάτας που φυλάξαμε για να αραιώσουμε, αν χρειάζεται.
4. Στο μεταξύ βράζουμε το ζυμαρικό.
5. Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε άλλα 12 (ή περισσότερα) χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού στη σάλτσα και ρίχνουμε κτυπώντας το βούτυρο. Στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Προσθέτουμε περίπου τα 2/3 της σάλτσας ή αρκετή για καλυφθεί το ελαφρά ζυμαρικό. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό περίπου.
6. Κατανέμουμε το ζυμαρικό σε 8 μπολ, βάζοντας από λίγα φύλλα βασιλικού στο καθένα. Ρίχνουμε από πάνω λίγες κουταλιές σάλτσας και σερβίρουμε αμέσως. Περνάμε ένα μπολ με πρόσθετο τυρί αν θέλουμε.
1 αστέρια από 3 επισκέπτες