Ντολμάδες με μπακαλιάρο 3 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Ντολμάδες με μπακαλιάρο
Μια πεντανόστιμη, διαφορετική συνταγή για ντολμαδάκια, παραδοσιακή της ορεινής Λακωνίας.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

60 περίπου κληματόφυλλα
3 κομμάτια μπακαλιάρο παστό
400 γρ. ρύζι γλασέ
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
λίγο δυόσμο
1 κουταλιά γλυκού τοματοπελτές
2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού επιπλέον
3 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο και τον βράζουμε σε λίγο νερό, όσο να τον σκεπάζει. Ξεκοκαλίζουμε και λιώνουμε με το χέρι μας τον βρασμένο πλέον μπακαλιάρο ενώ φυλάμε, αφού σουρώσουμε από τυχόν υπολείμματα, το νερό στο οποίο τον βράσαμε. Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά στα οποία προσθέτουμε και λίγο από το βρασμένο νερό που φυλάξαμε και τον μπακαλιάρο. Τα ανακατεύουμε καλά. Ζεματάμε σε βραστό νερό για 3' τα κληματόφυλλα. Βάζουμε ανάλογο μείγμα σε κάθε κληματόφυλλο και το τυλίγουμε σε ντολμά. Όταν τα βάλουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε ακόμα 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι. Ταυτοχρόνως προσθέτουμε λίγο βραστό νερό όσο να τα σκεπάζει. Τα καλύπτουμε με ένα πιάτο, βάζουμε το καπάκι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε βραστό νερό αν χρειαστεί. Αφού βράσουν τα αυγοκόβουμε με 3 αυγά και τον χυμό λεμονιού.
1 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες