Ψαρόσουπα με κριθαράκι 16 ψήφοι

Ψαρόσουπα με κριθαράκι
Στην Ιταλία υπάρχουν πάμπολλες ονομασίες για το πιάτο αυτό: brodetto, caciucco, ciuppin κ.ά., όπως και παραλλαγές, π.χ. διαφέρουν τα ψαρικά που χρησιμοποιούνται: Αλλοι δεν βάζουν μαλάκια, άλλοι προσθέτουν χτένια ή άλλα οστρακοειδή, άλλοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 13-14 διαφορετικά ψαρικά, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν μόνο ένα είδος. Εδώ χρησιμοποιούμε μπαρμπούνια, αγριόψαρα ή πετρόψαρα, σκορπιούς, καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες ή οποιοδήποτε ψάρι θαλασσινό με σφιχτό κρέας. Καλό είναι πάντως να ξεκινάμε με ένα κεφάλι π.χ. σφυρίδας, του οποίου η ζελατίνη θα δώσει μια παχιά χορταστική σούπα.
 
 

Υλικά (6-8 μερίδες)

1,5 kg ανάμικτα ψάρια
πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
1/2 λεμόνι
8 σκελίδες σκόρδο
8 ώριμες τομάτες κομμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κλαράκια μαϊντανός,
300 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή κριθαράκι
1 καυτερή πιπεριά κομμένη
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση

Εκτέλεση

1. Κόβουμε και καθαρίζουμε όλα τα ψαρικά. Αφαιρούμε τα κόκαλα από τα ψάρια αφήνοντας τα φιλέτα και κόβουμε τα καλαμάρια και το χταπόδι σε κομμάτια, ενώ φυλάμε τα κεφάλια και τα κόκαλα.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε 6 λίτρα νερό με τις τομάτες, την καυτερή πιπεριά, τα κόκαλα και τα κεφάλια των ψαριών και τα κεφάλια από τις γαρίδες. Τα βράζουμε για 2 ώρες, αφαιρώντας τον αφρό και μετά τα κρυώνουμε και τα περνάμε από λεπτό κόσκινο. Βάζουμε το ζωμό αυτό να σιγοβράσει και αρχίζουμε βάζοντας τα ψαρικά, ένα τη φορά, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να βράσει. Πρώτα τα καλαμάρια ή το χταπόδι, μετά τους σκορπιούς, τις γαρίδες, τις γλώσσες, τα πετρόψαρα και τα μπαρμπούνια. Τα βράζουμε ώσπου να γίνουν όπως μας αρέσει.
3. Υπολογίζοντας το χρόνο, βάζουμε την κατάλληλη στιγμή το ζυμαρικό στο ζωμό, ώστε να έχει βράσει σωστά, όταν θα είναι έτοιμο το τελευταίο ψάρι.
4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα βάζουμε στη σούπα ψαρικά και τα βγάζουμε από τη φωτιά. Τελειώνουμε βάζοντας χυμό λεμονιού.
1 αστέρια από 16 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες