Καπνιστό χοιρομέρι γλασέ με μέλι και μουστάρδα 3 ψήφοι

Από ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ
Καπνιστό χοιρομέρι γλασέ με μέλι και μουστάρδα
 
 

Υλικά (8-10)

1 καπνιστό χοιρομέρι με το κόκαλο 4-5 κιλών
1 φλιτζ. μέλι
1/4 φλιτζ. μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους
1/4 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη στοιβαγμένη
4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και τοποθετούμε ένα ράφι στο χαμηλότερο ένα τρίτο.
2. Αφαιρούμε από το χοιρομέρι οποιαδήποτε πλαστική συσκευασία ή δίχτυ. Πετάμε το υπερβολικό λίπος, αφήνοντας ένα στρώμα πάχους 6 χιλ. τρι-γύρω του. Το βάζουμε στην άκρη «να ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία πε-ριβάλλοντος για 30 λεπτά.
3. Στρώνουμε ένα ταψί με αρκετά φύλλα αλουμινόχαρτο (έτσι το καθάρισμα θα είναι πολύ ευκολότερο). Βάζουμε το χοιρομέρι με το κομμένο μέρος προς τα κάτω πάνω στο ταψί και το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδό-χαρτο. Καλύπτουμε σφιχτά το χοιρομέρι και το λαδόχαρτο με αλουμινό-χαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
4. Στο μεταξύ, αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα συστατικά σε μια μικρή κατσα-ρόλα πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως, περίπου για 3 λεπτά. Το βάζουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό (το γλάσο πρέπει να έχει την υφή του μελιού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος).
5. Μόλις το χοιρομέρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και αυξά-νουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C. Πετάμε το αλουμινό-χαρτο και το λαδόχαρτο και, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια μια γραμμή σαν διαμάντι πλευράς 2,5 εκ. και βάθους όχι μεγαλύτερο των 6 χιλ.
6. Με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρομέρι με το ? του γλάσου (περίπου 1/3 φλιτζ. ) το επαναφέρουμε στο φούρνο και το ψήνουμε ξεσκέπαστο για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αλείφουμε με άλλο ? του γλάσου και επαναλαμβάνουμε κάθε 15 λεπτά, μέχρι να τελειώσει όλο το γλάσο, και να σχηματιστεί μια σκούρα χρυσή-καφέ επιφάνεια, περίπου για 55-60 λεπτά συνολικά. Αφήνουμε το χοιρομέρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, πριν το κόψουμε σε φέτες.
2 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες