Σάλσα Βερακρούς με λυθρίνι 3 ψήφοι

Σάλσα Βερακρούς με λυθρίνι
Η Σάλσα Βέρακρουζ, κλασικό μεξικάνικο πιάτο, χρησιμοποιείται παραδοσιακά με λιθρίνι και ασφαλώς προέρχεται από την ομώνυμη πόλη. Χυμός γλυκολέμονου, τομάτες, κρεμμύδια, τσίλι και φρέσκος κολίαντρος είναι πράγματα που περιμένετε να βρείτε σε ένα μεξικάνικο πιάτο.
Αλλά το ελαιόλαδο, οι ελιές και η κάπαρη; Τα συστατικά αυτά αντικατοπτρίζουν την ισπανική επίδραση στα ντόπια συστατικά. Οι Ισπανοί έφεραν επίσης το γλυκολέμονο και τον κόλιαντρο στο Μεξικό, αυτά όμως ενσωματώθηκαν τόσο καλά στη μεξικάνικη κουζίνα, που η προέλευσή τους έχει πια ξεχαστεί.

 
 

Υλικά (4 μερίδες)

500 γρ. ζυμαρικό με λεμόνι και κολίαντρο
1/2 φλιτζ χυμός γλυκολέμονου
3,5 φλιτζ τομάτες κομμένες σε κύβους
2 κουτάλια κάπαρη ξεπλυμένη
5 κουταλάκια ελαιόλαδο
500 γρ φιλέτα από λιθρίνι κομμένο σε κομμάτια των 2,5 εκ.
2 κουταλιά φύλλα από φρέσκο κολίαντρο ψιλοκομμένα
κλαράκια από φρέσκο κολίαντρο για γαρνίρισμα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πράσινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
10 ελιές πράσινες γεμιστές κομμένες σε φέτες
2 γλυκολέμονα κομμένα σε φέτες για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Χύνουμε το χυμό γλυκολέμονου σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις τομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
2. Βγάζουμε το σκέπασμα και προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ελιές και την κάπαρη. Σιγοβράζουμε χωρίς σκέπασμα για 3 ακόμη λεπτά και μετά ρίχνουμε ανακατεύοντας το ελαιόλαδο.
3. Προσθέτουμε το ψάρι στη σάλτσα και ποσάρουμε απαλά για περίπου 5 λεπτά. Μόλις το ψάρι γίνει, ρίχνουμε ανακατεύοντας το ψιλοκομμένο κολίαντρο στη σάλτσα.
4. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό (Βλ. σημ. παρακάτω).
5. Ρίχνουμε κουταλιές από σάλσα πάνω στο ζυμαρικό, γαρνίρουμε με κλαράκια κολίαντρου και φέτες γλυκολέμονου και σερβίρουμε αμέσως.

Η Σάλσα Βέρακρουζ είναι έξοχη με λαχανικά στη σχάρα ή στον ατμό, όπως κολοκυθάκια ή φασολάκια φρέσκα.
1 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες