Κοτόπουλο κελαιδη 1 ψήφοι

Από ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κ.
Κοτόπουλο κελαιδη
Ο μακαρίτης ο πατέρας μου είχε εστιατόριο. Έφτιαχνε λοιπόν ένα κοτόπουλο που το ονόμαζε κελαιδή. Το φαγητό αυτό μαγειρεύεται σε πήλινο και ψήνεται ως επί το πλείστον σε φούρνο με ξύλα για πολλές ώρες. Μπορείτε όμως να το ψήσετε και στη γάστρα στο φούρνο της κουζίνας σε σιγανή θερμοκρασία. Εγώ το ψήνω σε πήλινο στο φούρνο της κουζίνας σκεπασμένο.
 
 

Υλικά (5-6)

1 κοτόπουλο μεγάλο και κρεατωμένο
1 κιλό ντομάτες ώριμες κομμένες σε φέτες ή 2 ντοματάκια κονκασέ
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
4 - 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
4-5 πιπεριές κέρατο κομμένες
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε φέτες
λάδι 3/4 κούπας
πιπέρι
αλάτι
μπαχάρι σε κόκκους
1 ξυλάκι κανέλλας
φύλλα δάφνης
1/2 κούπα κρασί λευκό αρετσίνωτο

Εκτέλεση

Κόβετε το κοτόπουλο μικρές μερίδες
Ανακατεύετε το κοτόπουλο με το κρασί, το κρεμμύδι το σκόρδο και τα μπαχαρικά και το αφήνετε 1 ώρα στο ψυγείο ή από βραδύς να μαριναριστεί. Την επομένη προσθέτετε τις πιπεριές, το λάδι τη δάφνη, την κανέλλα και ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε το κρέας σε μια γάστρα και προσθέτετε από πάνω τις ντομάτες κομμένες σε ροδέλες να το καλύψουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο για 1/2 ώρα μετά χαμηλώνετε το φούρνο στους 150 και ψήνετε για 1 ώρα ακόμη μέχρι να μελώσει η σάλτσα του και να ροδοκοκκινίσει.
Σερβίρετε ή με πατάτες φούρνου ή με ρύζι ή με πουρέ ή πατάτες τηγανητές.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες