Ποικιλία θαλασσινών στον ατμό πάνω σε φύκια 6 ψήφοι

Ποικιλία θαλασσινών στον ατμό πάνω σε φύκια
Η συνταγή αυτή είναι εμπνευσμένη από τους Ινδιάνους των ΗΠΑ, οι οποίοι συνήθιζαν να ψήνουν στην
παραλία κρέατα ή ψαρικά μέσα σε λάκκους, και προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα. Θα μπορούσε να
χαρακτηριστεί παράξενη ή και δύσκολη, πράγμα όμως που εμάς, ως γευσιγνωστική λέσχη, μάλλον είναι
πρόκληση να τη δοκιμάσουμε. Χρειάζεται ένας μεγάλος γαλβανισμένος κουβάς ή τενεκές ή καζάνι
γαλβανισμένο και 10 μεγάλες πέτρες ή κροκάλες θαλασσινές πλακέ καθώς επίσης και άφθονα θαλασσινά
φύκια ή άλγη.

 
 

Υλικά (18-20 μερίδες)


3 κοτόπουλα κομμένα στα τέσσερα
10 πατάτες αξεφλούδιστες, πλυμένες και κομμένες στα τέσσερα
12 καλαμπόκια ξεφλουδισμένα κατά ένα μέρος
72 στρείδια, γυαλιστερές, αχιβάδες ή άλλα όστρακα
72 μεγάλα μύδια
12 αστακοί από 1 κιλό ο καθένας
1 μεγάλη πατάτα

Εκτέλεση

1. Καλύπτουμε τον πάτο του κουβά με τις πέτρες, τη μια κοντά στην άλλη και ρίχνουμε θαλασσινό νερό που όμως να μην καλύπτει την επιφάνεια από τις πέτρες.
2. Σκεπάζουμε τις πέτρες με μια στρώση φύκια και τοποθετούμε πάνω τους τα κομμάτια κοτόπουλου και πάνω σε αυτά τις κομμένες πατάτες. Βάζουμε από πάνω μια στρώση φύκια.
3. Πάνω στα φύκια βάζουμε τα καλαμπόκια, βάζουμε άλλη μια στρώση φύκια, τα στρείδια, άλλη μια στρώση φύκια, τα μύδια, κι άλλη στρώση φύκια, τους αστακούς και τέλος σκεπάζω με φύκια.
4. Στη μέση της τελευταίας στρώσης βάζω τη μεγάλη πατάτα και τη σκεπάζω με την τελική πλούσια στρώση φύκια.
5. Ανάβουμε φωτιά στην παραλία και τοποθετούμε το κουβά με τα θαλασσινά πάνω σε πέτρες ή σε εσχάρα. Αφήνουμε να ψηθούν για 1 ώρα περίπου. Όταν η πατάτα που βάλαμε τελευταία έχει γίνει, τότε το φαγητό είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε περισσότερο.
1 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες